25 Jan
25Jan

Μόλις τον περασμένο Δεκέμβριο του 2020 υιοθετήθηκε και επίσημα ο κανονισμός για το νέο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο (ΠΔΠ) 2021-2027 της Ε.Ε. ο οποίος επέτρεψε την ενεργοποίηση του την 1/1/2021. Το ΠΔΠ είναι συνολικού ύψους €1,074τρις και τα χρήματα θα κατανεμηθούν στα 27 κράτη μέλη την περίοδο 2021-2027. Επιπρόσθετα αυτού του ποσού η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα δανειστεί από τις αγορές ένα επιπλέον κονδύλι ύψους €750δις με το οποίο θα χρηματοδοτηθεί το Ταμείο Ανάκαμψης με στόχο την αντιμετώπιση των συνεπειών που προκάλεσε η πανδημία του Covid-19. Το πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο, ή αλλιώς ο μακροπρόθεσμος προϋπολογισμός της ΕΕ, καθορίζει τα όρια των επενδύσεων της Ε.Ε. καθώς επίσης και το πόσα χρήματα μπορεί να επενδύσει η Ευρωπαϊκή Ένωση σε διάστημα επτά ετών σε έργα και προγράμματα που ενισχύουν το μέλλον της Ευρώπης. Οι επενδύσεις που χρηματοδοτούνται από τον προϋπολογισμό της ΕΕ ωφελούν περιοχές, πόλεις, αγρότες, πανεπιστήμια, επιχειρήσεις και γενικότερα όλους τους πολίτες της Ε.Ε. Η ιδέα πίσω από αυτό είναι ότι η συγκέντρωση πόρων κάνει την Ευρώπη ισχυρότερη και είναι το κλειδί για την ενίσχυση της ευημερίας Μετά από εντατικές και επίπονες διαβουλεύσεις μεταξύ τους, τα κράτη μέλη κατέληξαν σε συμφωνία για το διαμοιρασμό των πιο πάνω κονδυλίων. Η Κύπρος, μέσα από διάφορα ταμεία θα αντλήσει περίπου €1,45δις. Επιπρόσθετα, κυρίως μέσα από το Ταμείο Ανάκαμψης της Ε.Ε θα αντλήσει επιπλέον ποσά τα οποία αναμένεται στο σύνολο να φτάσουν τα €2,6δις. Το πιο ενδιαφέρον σημείο για τις Κυπριακές επιχειρήσεις, εστιάζεται φυσικά στα χρήματα τα οποία μπορούν να διεκδικήσουν και να λάβουν μέσα από διάφορα προγράμματα τα οποία θα τρέξουν την επόμενη 7ετία. Σε γενικές γραμμές και συνοπτικά οι κυπριακές επιχειρήσεις, ανάλογα με τον κλάδο που δραστηριοποιούνται, μπορούν να αναμένουν προγράμματα επιδοτήσεων από τις πιο κάτω 5 διαφορετικές αρχές: 

  • Υπουργείο Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας
  • Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος
  • Υφυπουργείο Τουρισμού
  • Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων
  • Ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας

Υπουργείο Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας 

Το ΥΕΕΒ είναι το πρώτο υπουργείο που θα προκηρύξει χρηματοδοτούμενα προγράμματα για επιχειρήσεις. Αναμένεται ότι θα προκηρύξει τα ακόλουθα σχέδια: 

  • Σχέδιο ενίσχυσης ΜΜΕ του μεταποιητικού κλάδου (Ιανουάριος 2021)
  • Σχέδιο Έναρξης Νέας Επιχειρηματικής Δραστηριότητας (Απρίλιος 2021)
  • Ψηφιακή Αναβάθμιση Επιχειρήσεων (β` εξάμηνο 2021)
  • Επενδύσεις στον Οινοποιητικό Τομέα (α` εξάμηνο 2021)
  • Μεταποίηση Γεωργικών Προϊόντων (β` εξάμηνο 2021)
  • Ενεργειακή Αναβάθμιση Επιχειρηματικών Κτιρίων
  • Συνέργειες μεταξύ μικρών επιχειρήσεων

Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος 

Το Υπουργείο Γεωργία είναι υπεύθυνο για διαχείριση των κονδυλίων που προέρχονται από το Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Η ευρωπαϊκή επιτροπή αποφάσισε τον Μάρτιο του 2020 όπως αυξήσει τον προϋπολογισμό για τη γεωργία στα €390δις για την επόμενη προγραμματική περίοδο. Η κατανομή των ποσών δεν έχει οριστικοποιηθεί και αναμένεται ότι αυτό θα συμβεί το πρώτο εξάμηνο του 2021. Με τα μέχρι στιγμής δεδομένα αναμένεται ότι για την Κύπρο θα διατεθεί ένα ποσό αρκετά πέραν των €300εκ. εφόσον οριστικοποιηθεί το ποσό αυτό τότε το ΥΓΑΑΠ θα καθορίσει τις προτεραιότητες και τους τρόπους με τους οποίους θα κατανεμηθούν και διατεθούν τα ποσά αυτά. 

Υφυπουργείο Τουρισμού Το Υφυπουργείο Τουρισμού δείχνει να έχει αφουγκραστεί την ανάγκη για επενδύσεις τόσο στις υποδομές όσο και στο προσφερόμενο τουριστικό προϊόν της Κύπρου. Με επίκεντρο τις περιοχές της υπαίθρου, τις ορεινές αλλά και ακριτικές περιοχές αναμένεται ότι το Υφ. Τουρισμού θα προκηρύξει προγράμματα επιδοτήσεων που θα αφορούν: 

  • Την αναβάθμιση των υφιστάμενων υποδομών τουρισμού
  • Τη δημιουργία νέων υποδομών που θα απευθύνονται σε ειδικές μορφές τουρισμού

 Αναμένουμε ότι πολύ σύντομα θα μπορούμε να δώσουμε περισσότερες πληροφορίες. 

Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Το Υπουργείο Εργασίας έχει εδώ και πολύ καιρό εμπλακεί στη μάχη συγκράτησης της ανεργίας μέσα από διάφορα προγράμματα στήριξης της απασχόλησης. Ενδεικτικά αναφέρουμε κάποια προγράμματα: 

  • Προγράμματα κατάρτισης ανέργων
  • Σχέδιο παροχής κινήτρων για απασχόληση νέων ηλικίας 15 έως 29 ετών
  • Σχέδιο παροχής κινήτρων για εργοδότηση ανέργων
  • Σχέδιο παροχής κινήτρων για εργασιακή αποκατάσταση αποφυλακισθέντων
  • Σχέδιο παροχής κινήτρων για εργοδότηση ατόμων με χρόνιες παθήσεις
  • Σχέδιο παροχής κινήτρων για απασχόληση ατόμων με αναπηρία.

 Αναμένεται ότι προγράμματα εργοδότησης και κατάρτισης προσωπικού θα συνεχίσουν να τρέχουν συνεχόμενα καθ` όλη τη διάρκεια της περιόδου 2021-2027.

 Ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας Το Ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας αναμένεται ότι θα διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στη χρηματοδότηση δράσεων έρευνας και καινοτομίας από ή για λογαριασμό κυπριακών επιχειρήσεων. Ακόμα δεν υπάρχει ξεκάθαρη εικόνα ως προς το ύψος των ποσών που θα διατεθούν στις κυπριακές επιχειρήσεις. Αναμένεται ότι πολύ σύντομα, εντός του 2021, θα έχουμε καθαρή εικόνα για τα προγράμματα επιδοτήσεων και τις λεπτομέρειες επί αυτών. Σε κάθε περίπτωση αναμένεται ότι ποσό που θα διατεθεί από το ΙδΕΚ θα ξεπερνά τα €100εκ.

Comments
* The email will not be published on the website.